Hasznos tanácsok

Minden vásárlónknak javasoljuk a következő tudnivalók áttanulmányozását.

A mázas falilapok csak belső téri falburkolásra alkalmasak. A padlóburkolók alkalmasak lakások belső helyiségeibe nem fagyálló minőségben és lakások külső tereinek burkolására fagyálló minőségben.

A különböző mázféleségek felhasználási területe a kopás szempontjából korlátozott. A lapok fényes felületének színváltozással nem járó mattulása nem minősül kopásnak. Ügyeljen a kopási osztálynak megfelelő felhasználásra.

Amennyiben a lapok a javasolt felhasználási területnél erősebb igénybevételnek kitett helyre kerülnek beépítésre, a kopásból eredő hibákért felelősséget nem vállalunk.

Az egyes kopásállósági fokozatok jelentése a következő:

A kőagyag (gres) burkolólapok mindegyike kimagasló tulajdonságokkal rendelkezik. Általában magas felületi keménységűek (MOHS 6-7), mázatlan kivitelben a lap teljes rétege azonos színű, így kisebb sérülés sem látszik meg rajta, mivel nincs máz ami lekophatna, így intenzív forgalmú helyiségek padlózataként is kiválóan alkalmazható, sőt akár ipari felhasználásra is alkalmas. Ezeket a burkolólapokat óvni kell a foltosodást okozó vegyi és egyéb szennyeződésektől (olaj, zsír, festék, stb.). A rákerült ilyen szennyeződést azonnal el kell távolítani. Célszerű a burkolatot valamilyen lakkbenzinnel, terpentinnel higítható, színtelen padló vagy egyéb műviasz oldattal bedörzsölni, hogy az a felületi rétegbe teljes egészében beszívódjon.

padló burkolat készítése
Folyamatban a burkolás

A burkolat habarcsba ágyazással és ragasztással egyaránt elkészíthető. Megfelelő és időtálló burkolat elkészítése érdekében javasoljuk, hogy a burkolást szakemberrel végeztesse. A burkolattal kapcsolatos kifogások esetén a 11/1985/VI.22.ÉVM, ÉPM, KM, MÉM, BKM rendelet értelmében a burkoló szakember öt év jótállást köteles vállalni.

A lapburkolatok kivitelezésénél a hatályos MSZ-04-803-13 "Épületek és Épületszerkezetek. Lapburkolatok." című előírásban foglaltakat kell figyelembe venni. A burkolat lerakása előtt meg kell vizsgálni az aljzat minőségét. Jó burkolat készítésénél döntő fontosságú az aljzat szilárdsága, tisztasága, felületi simasága, tapadóképessége.

Habarcsba ágyazással történő burkolás megkezdése előtt a lapokat 1-2 órára áztassa be. Az ágyazó cementhabarcs vastagsága 20 mm-nél vékonyabb nem lehet. Az elkészült burkolatot 48 órán keresztül 1-5 óránként locsolni kell. A burkolat használatbavétele 6 napon belül nem ajánlott. A lerakott burkolat kopogtatásra kongó hangot nem adhat.

Ragasztással történő burkolatkészítésnél tartsa be a ragasztóanyagra vonatkozó használati utasítást és biztonsági előírásokat. A kész burkolatot 24 órán keresztül a nedvességtől, 5-7 napig a fagytól és a túl gyors kiszáradás elkerülése érdekében a tűző napsugárzástól óvni kell. A burkolatkészítés ideális hőmérséklete 18-22 C.

Padlóburkolatoknál ajánlott, hogy a lapok között 4-5 mm széles fuga legyen. Nagyobb felületek burkolása esetén 15-20 m2-enként 9-10 mm dilatációs hézagot kell hagyni egészen az aljzatbetonig.

Fugázás csak az ágyazó cementhabarcs, vagy a ragasztóágyazat száradása után történhet. Ellenkező esetben a nedves aljzatból a kapillaritás révén a szennyezőanyagok a fuga felszínére juthatnak és ott elszíneződéseket és foltokat eredményezhetnek.

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy külső térben történő burkolásnál a fagyálló burkolólapok önmagukban a kivitelezett burkolat fagyállóságát nem biztosítják. Fagyálló burkolatot és rétegrendjét szakemberrel kell megterveztetni és kiviteleztetni, különös gondot fordítva az aljzat minőségére, a pára és csapadékvíz elleni szigetelésre, tágulási hézagokra, a lejtésre, az ágyazó és hézagoló anyagok minőségére (műgyanta erősítésű, cementbázisú, vagy műgyanta ágyazó- és hézagolóhabarcs, legalább C12 minőségű aljzatbeton, üregmentes lerakás, min. 8 mm lapok közti hézagszélesség, 14m2-ként tágulási hézag, melyet az aljzaton is át kell vezetni).

Padlófűtéses felület burkolásához külön szakismeret szükséges, a burkolatot a padlófűtő rendszerrel együtt kell tervezni!

Javasoljuk, hogy különösen színátmenetes ill. dekorált lapok esetén kedvezőbb színhatás és esztétikusabb felület elérése érdekében a lapokat a burkolás megkezdése előtt rendezze el egyéni elképzelése szerint.

A padlóburkolat tisztításához enyhén lúgos, vagy semleges hatású tisztítószereket, ill. a kereskedelemben kapható burkolattisztítókat lehet használni. A burkolatot savval tisztítani nem szabad! Ha véletlenül sav került a burkolatra, azonnal bő vízzel le kell mosni.

padló burkolat fugázása
Frissen fugázva

A lapokat és a lapok dobozán lévő, a minőségi osztályra, méretre és színárnyalatra vonatkozó adatokat a burkolási munka megkezdése előtt ellenőrizni kell. Az esetleges reklamáció jogosságának eldöntéséhez a számla és a dobozokon lévő minőségtanúsító feliratok bemutatása szükséges. (Az olasz burkolólapoknál articolo=áru kódja, vagy neve, scelta=minőségi osztály, tono=színárnyalat, calibro=kaliber).

Pár szó a kerámia burkolólapok osztályozásáról és a szabványokról. Hazánk az EU csatlakozás során csatlakozott az ISO (Nemzetközi Szabványosítási Szervezet) és a CEN (Szabvány Harmonizációs Bizottság) munkájához bevezetve a Nyugat-Európában már több éve érvényben lévő EN ISO szabványrendszert. A nevezett új szabvány szerinti osztályozás alapja ugyanúgy a vízfelvétel (E = vízfelvétel tömegszázalékban kifejezve), mint korábban az EN szabványnál, bár a csoportba sorolások kismértékben változtak.

Az UNI EN ISO 10545 kiemelkedő jelentőségű szabvány, mivel tisztázza, hogy milyen mintavételi, mérési módszerrel vizsgálva, a hibás lapok milyen százalékaránya esetén utasítható vissza vagy osztályozható le egy adott burkolólap-szállítmány.

Az általunk egyszerűen csempének, padlólapnak titulált lapok a gyártási technológia alapján a B csoportba, azaz a szárazon sajtolt - más néven préselt kerámiák közé tartoznak. Ezeket a burkolatokat a vízfelvétel alapján a következő csoportokba sorolhatjuk:

A vízfelvétel alapvetően az alapanyag minőségétől, a préselés során alkalmazott nyomástól és az égetés jellemzőitől függ. Nagyvonalakban elmondható, hogy az adott burkolólapot a sajtolás után minél jobban (minél hosszabb ideig és minél magasabb hőfokon) égetik ki, annál tömörebb, homogénebb lesz, úgymond atomizálódik, ezáltal a vízfelvétele is kisebb lesz. A porózusabb magasabb vízfelvételű lapokat falburkolásra használják, vagy alacsonyabb minőségű padlóburkolatokat készítenek belőle.

A magyar viszonyok között - ahol a nagy hőingadozások miatt a burkolatok még a skandináv viszonyoknál is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve -, kizárólag a gres lapok (akár mázas, akár mázatlan kivitelben) alkalmasak tökéletesen kültéri burkolásra, hiszen a lap fagyállósága nem garantálja a burkolat fagyállóságát. A 3 és 6% közötti, a szabvány alapján fagyállónak minősített burkolólapok kültérre burkolva rendre felfagynak, mivel a kültéri burkolatok készítésére vonatkozó előírásokat nagyon kevesen tartják be maradéktalanul. Az ilyen esetek legnagyobb százalékában a burkolási hiba áll a felfagyás hátterében, nem a padlólap minőségi hibája.

A gres lapok alkalmazása egyre inkább teret nyer - egyre gyakoribb falburkolóként - ami a lapok csekély vízfelvétele miatt nem csekély bosszúságot okoz a tapasztalatlanabb burkolóknak. Sokan tévesen gránit, vagy gránitőrleményes lapoknak nevezik ezeket a burkolólapokat (bár ez utóbbi elnevezés egyre ritkább) talán azért, mert főleg csiszolt változata valóban hasonlít a gránitra, illetve az összetevői (földpátok, ásványi sók) hasonlóak azokhoz az összetevőkhöz, amelyekből a természet a gránitot mint mélységi magmás kőzetet rendkívül nagy nyomás és magas hőmérséklet mellett hosszú idő alatt megalkotta.

a burkolás sikeres volt
A burkolás sikeres volt

A tájékoztatótól eltérő lerakás esetén a burkolattal kapcsolatos reklamációkat sajnos nem tudjuk figyelembe venni. Ha bármiféle problémát tapasztal kérjük ne folytassa a burkolást. Reklamációt a 11/1985./VI. 22.ÉVM-KM-MÉM-BKM rendelet előírásai szerint fogadunk el. Az osztályos burkolólapokon felületüket tekintve lehetnek apró hibák: beszóródás, mázhiány vagy sarkán a mázzal fedett él tapintása nem éles, apró recézett csorbulása megengedett, kisebb színárnyalat- és méretbeli különbségek is előfordulhatnak (ÉMI MF 8/94). A II. osztálynál alacsonyabb minőségi besorolású lapoknál ezek az esztétikai hibák erősebben jelentkeznek. A lapok műszaki paraméterei ezesetben sem térhetnek el az I. osztály minőségtől. Lerakás után eltérő tónusú és kaliberű lapok összekeveréséből eredő reklamációkat nem áll módunkban elfogadni, ezért azt a burkolás megkezdése előtt ellenőrizze. Burkolásnál figyeljen a felhasznált egyéb anyagokhoz tartozó vásárlási tájékoztatókra. A kereskedő nem vállal felelősséget azért, hogy ha a vásárolt burkolólapok nem felelnek meg a vevő által szem előtt tartott célnak.


vissza